Top 15 vragen

Om twee redenen is het antwoord nee. Ten eerste omdat de vraagprijs een uitnodiging is om de onderhandelingen te starten. Ten tweede omdat een koopovereenkomst voor een woning schriftelijk vastgelegd moet worden. Dit betekent dus dat er pas een overeenstemming is als het koopcontract ondertekend is.

Ja, Hey! Makelaars gelooft dat een aankoopmakelaar altijd zin heeft. Door ons netwerk hoor je net iets eerder wanneer woningen te koop komen en tijdens de onderhandelingen verdient een aankoopmakelaar zichzelf meestal terug. Klik hier voor meer informatie over onze aankoopmakelaardiensten.

Ja, sinds 2009 is een energielabel al verplicht bij de overdracht van een woning. Sinds januari 2022 heeft een woning ook een energielabel nodig als deze op Funda geplaatst wordt. Hey! Makelaars kan je helpen bij dit energielabel. Klik hier voor meer informatie over het energielabel.

Als de onderhandelingen over koopprijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden zijn voltooid dan is de koop nog niet rond. Vastgoedtransacties vereisen een schriftelijk koopcontract en deze wordt opgesteld door de makelaar van de verkoper. Pas als het koopcontract is getekend dan is de koop rond.

Nee, voor de meeste overeenkomsten in Nederland is een mondeling overeenkomst voldoende maar bij het kopen van een huis is een schriftelijk overeenkomst verplicht. Dit betekent dus dat de verkoper zich kan bedenken totdat de overeenkomst getekend is en de verkoper tot drie dagen na het tekenen van de overeenkomst.

Nee, een verkoper mag ook gunnen op basis van andere criteria dan het hoogste bod. Dit kan bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarden zijn, maar ook emotionele zaken zoals het ‘beste gevoel’ bij een koper. De makelaar heeft een adviserende rol en uiteindelijk beslist de verkoper aan wie hij zijn huis gunt.

De verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkopende partij. Wil je advies over een te kopen woning dan adviseren wij een aankoopmakelaar. Hey! Makelaars kan je hierbij helpen als wij niet verkopend makelaar zijn. Klik hier voor meer informatie over onze aankoopmakelaardiensten. energielabel.

Nee, een makelaar mag partijen niet tegen elkaar uitspelen. Als er bijvoorbeeld meer biedingen zijn uitgebracht dan is de makelaar verplicht dit de melden bij de bieders, maar het is niet toegestaan om de hoogte van het bod door te geven. Wel kan de makelaar aan alle partijen vragen om een eindbod te doen.

Ja, als blijkt dat er veel gegadigden zijn voor een woning dan kan de vraagprijs verhoogd worden. In de praktijk komt dit niet vaak voor en zal gekozen worden voor een inschrijving waarin iedereen de kans krijgt een eindbod te doen.

Ja, de bezichtigingen mogen doorgaan zolang er nog geen definitief akkoord is bereikt. Deze gegadigden mogen ook een bod uitbrengen, maar beide partijen mogen niet tegen elkaar uitgespeeld worden.

Nee, makelaarscourtage zijn kosten voor de verkopende partij.

https://www.vbomakelaar.nl/algemene-voorwaarden/

Je bent pas in onderhandeling als er een reactie komt op jouw bod. Dit betekent dus dat je in onderhandeling bent als de verkopende partij reageert op jouw bod met een tegenvoorstel. Dit betekent dus als de verkopende partij jouw verzoekt een nieuw openingsbod uit te brengen dat je nog niet in onderhandeling bent.

De kopende partij heeft drie dagen bedenktijd nadat de koopovereenkomst gesloten is. Dit is niet hetzelfde als de ontbindende voorwaarden die je gezamenlijk kunt afspreken, maar een wettelijk recht. Van deze drie dagen moeten er twee op werkdagen vallen.

Hey! Makelaars is aangesloten bij het keurmerk Eerlijk Bieden. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat een 100% eerlijk biedproces garandeert? In de praktijk betekent dit dat de biedingen in een biedlogboek wordt vastgelegd waardoor het biedingsproces kan worden gecontroleerd.